Można podzielić ją na cztery podstawowe odmiany:
1.Kuchnię kantońską
2.Kuchnię syczuańską - zdecydowanie najostrzejsza i najbardziej aromatyczna ze wszystkich odmian kuchni chińskiej. Jednym z podstawowych składników potraw z prowincji Syczuan jest papryka chili, pieprz syczuański (czyli suszone jagody żółto-drzewu pieprzowego), czosnek, imbir oraz sfermentowana soja.
Jedną z typowych syczuańskich potraw jest huo guo - gorący garnek (ang. hot pot). Do bulgoczącego na środku stołu pikantnego wywaru wrzucać można prawie wszystko: mięsa, owoce morza, warzywa, ser sojowy. Składniki gotują się bardzo szybko, następnie wyławia się je pałeczkami i obowiązkowo zanurza w sosie z orzeszków ziemnych lub oleju sezamowym.
Kolejne potrawy charakterystyczne dla prowincji Syczuan suan la tang - znana u nas jako zupa ostro-kwaśna, gongbao ji ding - kurczak smażony z suszonymi papryczkami chili i orzeszkami ziemnymi oraz mapo tofu - ostra potrawa z sera sojowego.
3.Kuchnię Południa
4.Kuchnię Północy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz